Az Uber mellett az Airbnb is célkeresztben

Az Uber mellett az Airbnb is célkeresztben

Amerikában a bevételek közel egyharmada származhat illegális lakáskiadásból. Magyarországon még ennél is magasabbra becsülik ezt az arányt. Áldás vagy átok a megosztáson alapuló üzleti modell?

Újra célkeresztbe állította a magánlakások kiadását szervező Airbnb-t az Amerikai Szállodák és Szállások Szövetsége. A szervezet szerint az Airbnb bevételének 28,5 százaléka olyanoktól származik az Egyesült Államokban, akik hivatásszerűen adnak ki lakásokat, de azt illegálisan teszik. Ráadásul a bevétel 40 százaléka olyanoktól származik, akik több ingatlant is kiadnak.

Elmélet és gyakorlat
Az Airbnb-t 2008-ban alapították az Egyesült Államokban, és mára az egyik legnagyobb szereplővé nőtte ki magát a szálláspiacon. A Magyarországon most a taxisok által támadott Uberhez hasonlóan a társaság a megosztáson alapuló üzleti modell (sharing economy) egyik zászlóvivője: ha valakinek van egy kihasználatlan autója vagy szobája, azt másokkal megosztja, ezért bevételhez jut, a szervező cég pedig jutalékot számol fel.

A kritikusok szerint azonban sokan hivatásszerűen végzik ezeket a tevékenységeket, és nem fizetik meg azokat a közterheket, illetve nem kell megfelelniük azoknak az előírásoknak, amelyeket a hagyományos szolgáltatóknak be kell tartaniuk. Budapesten az Airbnb elterjedésének számlájára írják azt is, hogy felhajtja a hosszú távú lakásbérleti díjakat is. Magyarországon egyébként még az amerikainál is kevesebben működhetnek bejelentve.

A többség nem él vissza
Az Airbnb szerint az amerikai felmérés hibás és félrevezető – írja a Travel Mole. A szolgáltató szerint az Airbnb vendéglátóinak túlnyomó többsége középosztálybeli ember, akik és míg az Airbnb vendéglátói a listaáruk 97 százalékát megtartják, addig a hotelek elveszik annak a pénznek a legnagyobb részét, amit a közösségtől keresnek.

forrás: www.origo.hu