Szigorítanák az airbnb-zés feltételeit

Szigorítanák az airbnb-zés feltételeit

A jövőben ezerötszáz forint átalányadót fizetne négyzetméterenként minden olyan magánszemély, aki lakását szálláskiadás céljából hasznosítja egy új fideszes törvényjavaslat szerint, értesült a Magyar Idők. Az airbnb-zhető ingatlanok számát is maximálnák a hamarosan a kormány elé kerülő tervezetben. Ha átmegy, a jövő évi költségvetési törvénnyel együtt szavazhatja meg a parlament. 

A közteherviselés szempontjából egyszerűbb, az ellenőrzés tekintetében viszont az eddiginél szigorúbb szabályokat vezetnek be itthon a sharing economy egyik legdinamikusabban fejlődő területén, a turisztikai célú szállásmegosztásban a lap információi szerint. A kormánypárt tervei szerint a lakásukat bérbe adó természetes személyek a jövőben legfeljebb három, tulajdonukban álló ingatlanban fogadhatnák legálisan a fizető vendégeket, ami után kizárólag egyféle, négyzetméter-alapú átalányadót kellene fizetniük. A bérbe adott ingatlanok esetén függetlenül attól, mennyi időre és milyen módon hasznosítják azt turisztikai céllal négyzetméterenként 1500 forinttal számolnák az évente fizetendő közterhet, ami a magánszállásadókra jelenleg vonatkozó adózásnál enyhébb előírást jelent.

A javaslattal a szándék szerint az árnyékgazdaság részeként működő magánszállásadásban bővítenék az adózók körét úgy, hogy közben nem fojtják meg az érintetteket. Ehhez társulhat az adóbefizetés célzott ellenőrzésének szigorítása. A jogalkotók szerint arra is szükség lehet, hogy a hagyományos szállodák számára érvényes szabályokhoz igazítsák a privát apartmanoztatás működési feltételeit.

Ez azért is fontos, mert már európai szinten lobbiznak már szállodaszövetségek a hagyományos hotelek forgalmának 10-15 százalékát elcsábító közösségi szállásmegosztók szabályozását. Az airbnb-sekre ugyanis jelenleg jóval kevesebb működési, higiénés vagy fogyasztóvédelmi előírás vonatkozik, emiatt tudják a szállodai árak töredékéért fogadni a turistákat.

Szeretnénk elérni a jelenleginél kiegyensúlyozottabb versenyfeltételeket. Nem a tevékenység beszüntetését, csupán szabályozott keretek közé szorítását várjuk – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A 29 európai ország ágazati szövetségeit tömörítő Hotrec alelnökeként elmondta: szükségesnek tartják, hogy az Európai Bizottság vegye figyelembe a megosztáson alapuló gazdaságnak a szállodaipart érintő pénzügyi és szociális hatásait, egyúttal azt is javasolják, a tagállamokban legyen regisztrációhoz kötött a rövid távú lakásbérbeadás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai államtitkársága úgy nyilatkozott, vizsgálják, hogy más európai országokban hogyan működik a rendszer. Álláspontjuk szerint ugyanakkor az Airbnb-tevékenységnél jelenleg sem a szabályozatlanság, hanem az előírások be nem tartása okoz problémát.

forrás: www.index.hu